los logo beeldenmagazine_

Platform voor sculptuur!

Augustus 2022

Alicja Kwade
Alicja Kwade tentoonstelling Paradys, foto Peter de Kan
Beste beeldenliefhebber,

Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om als nieuwe uitgever van Beeldenmagazine de kwaliteit van het blad vast te houden. Meer aandacht is er voor internationale sculptuur, actuele en relevante tentoonstellingen en diversiteit, alsook voor jonge en vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars die in de vergetelheid zijn geraakt. Het blad is onafhankelijk gebleven. Als initiatiefnemer van ARTZUID, de sculptuur biënnale in Amsterdam, vind ik het belangrijk dat dit unieke platform voor ruimtelijk georiënteerde kunst een succesvolle doorstart heeft kunnen maken. Ons redactieteam en een groep van 15 schrijvers volgen de laatste ontwikkelingen op sculptuurgebied nauwgezet en werken daarvoor samen met kunstenaars, curatoren, conservatoren, galeries, musea, presentatie-instellingen, opdrachtgevers, het aan Beelden aan Zee gelieerde Sculptuur Instituut, Sculpture Network en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. We willen een podium zijn voor iedereen die zich bezighoudt met sculptuur. Dat doen we in eerste instantie met het vier keer per jaar verschijnende Beeldenmagazine inclusief een uitgebreide tentoonstellingsagenda.

Recentelijk is de nieuwe website beeldenmagazine.nl gelanceerd. Hierop vind je alles over abonneren en adverteren, maar ook is er speciaal voor onze abonnees een online Beeldenetalage ingericht waarop zij hun sculpturen te koop kunnen zetten. Voor meer informatie kun je hier contact met ons opnemen. Wekelijks informeren wij onze abonnees met laatste nieuwtjes via onze sociale mediakanalen. Je kunt ons vanaf nu volgen via Facebook ‘Beeldenmagazine’ en via Instagram ‘Beeldenmagazine_’. En met trots presenteren we deze eerste nieuwsbrief van Beeldenmagazine die vier keer per jaar wordt verstuurd. Wil je deze niet ontvangen? Dan kun jij je onderin afmelden.

Cintha van Heeswijck
Hoofdredacteur

Zomer vol beeldenplezier!

Barbara Hepworth
Kinderen in de Rijksmuseumtuin bij de werken van Barbara Hepworth
Het is een mooie zomer om er volop op uit te trekken met (klein)kinderen. Zij houden van verhalen en bij beeldhouwkunst zijn die er legio om te vertellen. In het zomernummer van Beeldenmagazine (nr. 93) is een special opgenomen van beeldentuinen en exposities in Nederland en België. In het Rijksmuseum in Amsterdam staan negen monumentale werken van Barbara Hepworth. En in Museum Belvédère in Heerenveen wordt dieper op haar werk ingegaan in de tentoonstelling Living the landscape – Barbara Hepworth, Ben Nicholson en de kunstenaars van St. Ives. Verder aandacht voor beeldentuinen verspreid over ons land: van Kasteel Nijenhuis en de Anningahof bij Zwolle tot aan de beeldentuin van Nic Jonk in Grootschermer, Paleis Soestdijk, Singer in Laren, Het Depot in Wageningen en Beelden aan Zee in Scheveningen. Ook schenken we aandacht aan de beelden die binnen de kunstmanifestatie Arcadia in Friesland te zien zijn en natuurlijk ook aan Documenta in Kassel en Biënnale in Venetië. Genoeg om te reizen deze zomer, in binnen- en buitenland.

Jouw tentoonstelling in Beeldenmagazine?

Wil je jouw tentoonstelling onder de aandacht brengen van duizenden sculptuurliefhebbers? Beeldenmagazine heeft iedere editie ruimte om advertenties te plaatsen. Adverteren in het gedrukte blad kan al vanaf € 300. Je krijgt dan ook online aandacht via onze website en social mediakanalen. Meer informatie vind je hier.

Materialiteit met Alexandra Engelfriet

Alexandra Engelfriet
Alexandra Engelfriet aan het werk
In het nieuwe herfstnummer van Beeldenmagazine zal schrijver Marita de Jong in gaan op de tweejaarlijkse Van Achterberghprijs. Deze wordt dit jaar uitgereikt aan kunstenaar Alexandra Engelfriet (1959). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 15.000. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst in Nederland. Naast het geldbedrag krijgt Engelfriet een tentoonstelling in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Deze is te zien vanaf 10 september 2022.
Alexandra Engelfriet krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre en in het bijzonder voor haar performances en grootschalige projecten. De jury stelt dat zij grote technische beheersing combineert met een poëtische inslag, waarbij vormen en processen uit de natuur een steeds grotere rol zijn gaan spelen. Citaat uit het juryrapport: ‘Engelfriet durft de toegepaste vorm van keramiek los te laten om zichzelf letterlijk en figuurlijk in het materiaal klei onder te dompelen. Zij geeft zichzelf volledig over aan de klei, zowel fysiek als mentaal, en gaat helemaal op in de aarde. Zij raakt hiermee aan de fundamenten van de Stichting Van Achterbergh-Domhof: de wisselwerking tussen mens en klei, en de vraag waar klei eindigt en keramiek begint.’

Belang van het Europees Keramisch Werkcentrum

Keramisch Werkcentrum (2)
In het nieuwe nummer ook aandacht voor het EKWC in Oisterwijk, het internationale artist-in-residence en centre-of-excellence voor keramiek. Ans van Berkum spreekt een aantal kunstenaars die er resideerden over de betekenis van ex-directeur Ranti Tjan. Al meer dan vijftig jaar worden er kunstenaars, designers en architecten van over de hele wereld ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert bijzondere kunstwerken en technische innovaties op. De resultaten zijn te zien in internationale musea als New York en Tokyo.
Bijzonder aan het Europees Keramisch Werkcentrum is de combinatie van uitzonderlijke faciliteiten en de aanwezigheid van internationale adviseurs met bijzondere technische kennis. Zij staan open om recepten, processen en innovaties vrij te delen. Het doel van het EKWC is om keramiek verder te ontwikkelen en de toepassing er van in kunst, design en architectuur te bevorderen.
Het werkcentrum zit in de voormalige ververij en looierij van de Koninklijke Verenigde Leerfabriek in Oisterwijk. Een monumentaal gebouw was ooit de grootste leerfabriek van Europa. Hier gaan geschiedenis, inspiratie en maken al meer dan een eeuw samen.
Als centre of excellence moedigt het EKWC zijn medewerkers en deelnemers aan om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied. De kennis en inzichten die zo worden opgedaan, worden gedocumenteerd en internationaal verspreid via publicaties, tentoonstellingen, masterclasses, conferenties en bibliotheken.
Wilt u meer lezen? Word dan nu abonnee op Beeldenmagazine en ontvang het nieuwe nummer half september bij u op de mat.

Particulier initiatief In Den Beginne in Hoorn

In Den Beginne
Marion Jebbink, Cape
Wie een bijzondere beeldenwandeling wil maken, komt in Hoorn aan zijn of haar trekken. Langs de langgerekte kustlijn van het IJsselmeer is in 25 jaar een indrukwekkende beeldenroute ontstaan. Stichting In Den Beginne (IDB) is de organisatie achter deze route. Ed Wagemaker uit Hoorn nam het initiatief. IDB nodigt regelmatig beeldhouwers uit om hun beelden te tonen. De route begint bij de schouwburg aan de Westerdijk en loopt door via de vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. De doorlopende expositie heeft als thema Land-Water-Dialoog.
Recent zijn langs route beelden van Coby Dierikx, Carla Rump, Gilles Waagmeester, Martine de Jong, Judith Kuijpers en anderen bijgeplaatst. Veel van de beelden wordt onder verantwoording van stichting In Den Beginne en in samenwerking met de gemeente Hoorn, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers op de dijklichamen geplaatst. Inmiddels staan er nu 37 beelden langs het water. Een mooie aanvulling op de permanente beeldenexpositie langs de kust van Hoorn is een fraai zicht op de haven vanaf de landtong De Haai, nabij het Lichtbaken. Zeker een bezoek waard.

Op zoek naar een origineel cadeau?

Cadeau Beeldenmagazine
Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Verras dan een vriend(in) met een abonnement op Beeldenmagazine. Wij sturen die dan toe met een leuke wenskaart met zelfgekozen tekst.

Bij een jaarabonnement van € 39,50 sturen we het ARTZUID sculptuurkleurboek gratis mee.

Bij een abonnement voor twee jaar (€ 79,00) worden gratis drie recent verschenen nummers en de tentoonstellingscatalogus ARTZUID 2021 (geheel ter waarde van € 50) meegestuurd.

Na de abonnementsperiode bestaat de mogelijkheid het abonnement te verlengen. We nemen dan contact op met de abonnee.

Claes Oldenburg overleden

Claes Oldenburg
Shuttle Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen
Op 18 juli jl. is de bekende pop-art kunstenaar Claes Oldenburg op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats New York overleden. De in Zweden geboren beeldhouwer werd bekend met zijn enorme uitvergrote sculpturen van alledaagse voorwerpen, als een lepel, stempel, appel, moorkop, honkbalknuppel, uitgeknepen tube tandpasta of wasknijper. Zelf noemde hij deze ‘kolossale monumenten’. Oldenburgs tweede echtgenote was de in Nederland geboren curator en beeldhouwer Coosje van Bruggen, die van 1976 tot haar dood in 2009 met hem samenwerkte. Ze noemden dat een ‘artistiek partnerschap’.
In Nederland is hun werk te zien in het Kröller Müller Museum, Museum Boymans van Beuningen en in Eindhoven staan in de openbare ruimte de Flying Pins. Claes Oldenburg wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw, een inspiratiebron voor veel jongere kunstenaars. Met zijn tijdgenoten Andy Warhol en Roy Lichtenstein was Oldenburg een van de leidende figuren in de pop-artbeweging.
Oldenburg werd beïnvloed door onder meer de Franse kunstenaars Jean Dubuffet en Marcel Duchamp. De laatste presenteerde in de eerste helft van de twintigste eeuw als een van de eerste kunstenaars alledaagse objecten als kunst, denk aan zijn werk Fountain dat niet meer was dan een urinoir met zijn handtekening erop. Claes Oldenburg bewoog zich op het raakvlak van kunst en commercie. Zijn werk was een kritische en komische benadering van alledaags consumentisme. Een van zijn eerste tentoonstellingen kreeg als titel The Store (1961); hij bood er grote gipsen worsten en taartpunten als kunstobjecten te koop aan.

Oude nummers digitaal bestellen?

Dat kan nu via onze website. De nummers 56 tot en met 87 zijn nu ook digitaal beschikbaar. Het zijn mooie naslagwerken van kunst die nog steeds relevant is. Je krijgt een goed beeld van de beeldhouwkunst van de afgelopen vijftien jaar. Op de website vind je de uitgebreide inhoudsopgave van ieder oud nummer. Tegen betaling van € 5 ontvang je een PDF in je mailbox.
logo van het magazine
Email Marketing Powered by MailPoet