los logo beeldenmagazine_

Winternieuwsbrief

Januari 2024

Sol LeWitt in Joods Museum Amsterdam

Beste lezer,

We zijn verheugd je weer een nieuwsbrief te sturen met verschillende onderwerpen voor de echte beeldenliefhebber. We hebben een aantal wintertips en een aanbieding speciaal voor onze abonnees.

In maart verschijnt de 100e editie van Beeldenmagazine. Daarom deden we twee weken geleden een oproep via de e-mail en vroegen alle abonnees naar hun favoriete top 3 van beeldhouwers. Tot onze vreugde werd er massaal gereageerd. In nummer 100 geven we een overzicht van de favorieten van de lezers.

Behalve via de papieren editie en online (www.beeldenmagazine.nl) kun je ons volgen op Facebook ‘Beeldenmagazine’ en op Instagram ‘Beeldenmagazine_’.

We wensen je een mooie winter toe, en een nog beter voorjaar, met regelmatig een bezoek aan een van de vele musea, galeries en beeldententoonstellingen. De kunstagenda achterin Beeldenmagazine is daarvoor een goede leidraad.

Namens het redactieteam, Cintha van Heeswijck

Wintertip 1: Jakob Kudsk Steensen in Teylers Museum

Still uit de animatie van Jakob Kudsk Steensen

In het oudste museum van ons land - Teylers Museum in Haarlem is nog t/m 3 maart de prachtige tentoonstelling Voorbij de gletsjers te zien. De jonge Deense kunstenaar Jakob Kudsk Steensen (1987) bezocht in 2022 de Arolla-gletsjer in de Zwitserse Alpen. Hij maakte er duizenden foto's die hij digitaal omzette in twee heel bijzondere video-animaties. Speciaal voor Teylers maakte hij deze installaties. Als kijker word je meegezogen in de wondere wereld van een verdwijnend fenomeen. Immers, nog geen jaar na zijn bezoek stortte de ijsgrot in.

Steensen klaagt niet aan, hij beschuldigt niemand, maar na het zien van de indrukwekkende beelden bekruipt je het gevoel naar iets te hebben gekeken wat wereldwijd geschiedenis is,of snel zal zijn. De imposante gletsjergrot heeft torenhoge ijswanden en er zitten minuscule korstmossen in druppels boomhars gevangen. Als kijker en toehoorder hoor je krakende ijslagen, bescheiden en passende koorzangen en aangrijpende reisverhalen uit de negentiende en twintigste eeuw.
De tentoonstelling gaat gepaard met drie interviews op video: een met de kunstenaar, een met de verantwoordelijk conservator Rieke Vos en een met fysisch geograaf en wetenschapsjournalist Gemma Veldhuizen. Een echte aanrader!

Lezersactie abonnees Beeldenmagazine

Curator Maria Roosen, expositie Roosen & Guests

Zoals je als abonnee gewend bent, bieden we elke kwartaal een lezersactie aan; dit keer gaat de gratis rondleiding onder leiding van een deskundige en ervaren gids langs de exositie Roosen & Guests in Kasteel het Nijenhuis in Heino / Wijhe.

Op zondag 18 februari a.s. om 13.00 uur start de tour en duurt tot circa 14.15 uur. Je zorgt zelf voor vervoer naar en van Kasteel het Nijenhuis. Dit museum, onderdeel van De Fundatie in Zwolle, ligt op ca. 20 minuten lopen vanaf NS-station Heino (let op: niet Wijhe!). Er is voldoende parkeergelegenheid vlakbij het kasteel voor wie met eigen vervoer komt. Fijn als je een kwartier voor aanvang aanwezig bent.

Roosen & Guests
Maria Roosen (1957) is bekend als tekenaar van aquarellen, maar vooral als beeldhouwer, die gebruik maakt van glas. Ook maakte ze veel sieraden, iets wat ook in deze expositie duidelijk te zien is. Het contrast tussen het eeuwenoude kasteel en de eigentijdse beeldende kunst is treffend. Roosen nodigde voor deze tentoonstelling collega's uit binnen- en buitenland uit, zoals Hester Oerlemans, Jan Broekstra, Laure Prouvost en Arash Fakhim. Zie ook het artikel van Geraart Westerink in nr. 99 van Beeldenmagazine, op pag. 20 en 21.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze gratis rondleiding. Wanneer je wilt deelnemen, is een e-mail naar info@beeldenmagazine.nl voldoende. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

Vooruitblik Beeldenmagazine nr. 100

Femmy Otten, kanshebber top 100

De redactie van Beeldenmagazine bereidt het 100-ste nummer voor, een mijlpaal! Natuurlijk laten we zien welke jouw meest favoriete kunstenaars zijn, in een cultuurhistorisch kader geplaatst door Ans van Berkum. Er is aandacht voor interessante exposities als van Hans op de Beeck in Kunsthal KaDE in Amsterfoort, Bill Viola in het Belgische Luik, de Paltz Biënnale in Soest en Babs Haenen in het Kunstmuseum. NRC-journaliste Sandra Smets verzorgt de gastcolumn en galeriehouder Maurits van de Laar geeft zijn top-5. Verder natuurlijk de vertrouwde kunstagenda, de boekenrubriek, column en weer een nieuwe lezersactie gratis voor abonnees. Beeldenmagazine nr. 100 ligt in de derde week van maart op de mat.

Wintertip 2: Shinkichi Tajiri in Bonnefanten Maastricht

Granny's Knot (1996) van Shinkichi Tajiri

Nog t/m 12 mei is in Bonnefanten in Maastricht de tentoonstelling The Restless Wanderer te zien, een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van Shinkichi Tajiri's 100-ste geboortejaar. Zijn kleinkinderen, Shakuru en Tanéa stelden deze expositie samen.

Tientallen werken worden geëxposeerd, uit zijn Warriors-, Seeds-, Machines-, en Knot-series, aangevuld met nieuw en niet eerder getoond materiaal uit het familiearchief, anekdotes en werken van bevriende kunstenaars. Ook andere inspiratiebronnen zoals Isamu Noguchi, Karel Appel, Constant, Lucebert en Julio González maken deel uit van de tentoonstelling.

Tajiri werd in 1923 geboren in Los Angeles als vierde zoon van de eerste generatie Japanse immigranten. Op zijn 18e verjaardag - op 7 december 1941 - vielen Japanse troepen de marinebasis Pearl Harbor aan. Hierna werden ruim 120.000 Japanners en Japans-Amerikanen opgesloten in primitieve interneringskampen. Ook Shinkichi en zijn familie werden gevangengenomen. Deze ervaringen lieten diepe sporen achter in zijn artistieke uitingen.
Tajiri trad in dienst bij het Amerikaanse leger, de enige manier om hieraan om te ontsnappen. Tot 1946 werd hij in Frankrijk en Duitsland gestationeerd, en keerde terug naar zijn thuisland. Ondanks zijn pogingen om een nieuw bestaan op te bouwen werd hij daar voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog tegenover mensen met een Japanse afkomst.
De tentoonstellingstitel The Restless Wanderer slaat op het besluit van Shinkichi Tajiri uit 1948 om de Verenigde Staten definitief de rug toe te keren en op zoek te gaan naar een nieuw thuis. Hiermee werd hij van de ene op andere dag een ‘restless wanderer’.

Deze expositie is de meest uitgebreide van Tajiri die ooit te zien was, met veel beelden uit de familiecollectie. Gaat dat zien!

Geef een abonnement kado

Tom Claassen in Beelden aan Zee

Ben je tevreden met je abonnement op Beeldenmagazine? Lees je elk kwartaal het magazine en maak je gebruik van de uitgebreide kunstagenda? Denk dan eens aan de mogelijkheid om iemand anders een jaarabonnement kado te doen. Dat kunnen verre of nabije familieleden zijn, vrienden of bekenden. Zij ontvangen dan ook het gratis sculptuur-kleurboek.

Oude nummers digitaal bestellen?

Dat kan nu via onze website. De nummers 56 tot en met 95 zijn nu ook digitaal beschikbaar. Het zijn mooie naslagwerken van kunst die nog steeds relevant is. Je krijgt een goed beeld van de beeldhouwkunst van de afgelopen zeventien jaar. Op de website vind je de uitgebreide inhoudsopgave van ieder oud nummer. Tegen betaling van € 5 ontvang je een PDF in je mailbox.
logo van het magazine
Email Marketing Powered by MailPoet