Museum Beelden aan zee, Scheveningen

Fries Museum, Leeuwarden

Kunsthal Helmond

Agenda

Graag houden wij je op de hoogte van huidige en toekomstige beeldententoonstellingen in binnen- en buitenland. Dit kunnen solopresentaties of groepstentoonstellingen zijn, zowel in de openbare ruimte, in tuinen of bij presentatie-instellingen waaronder musea, gratis toegankelijk of betaald. Hieronder een beperkte selectie uit het tentoonstellingsaanbod. Een overzichtelijke en uitgebreide tentoonstellingsagenda verschijnt in iedere editie van Beeldenmagazine.

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Futurisme

25/09/2022 - 19/02/2023

In Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld wordt de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van Filippo Tommaso Marinetti gepresenteerd. De tentoonstelling vertelt een verhaal waarbij uiteenlopende kunstwerken worden aangevuld met documentatiemateriaal, geluid én geur.

Meer informatie: http://rijksmuseumtwenthe.nl/

Fries Museum, Leeuwarden

you used to fly, go everywhere and wake up those who are asleep

01/10/2022 - 05/03/2023

De Kosovaarse kunstenaar Petrit Halilaj combineert zaken die eigenlijk niet bij elkaar lijken te passen. In het Fries Museum zijn twee grote projecten te zien, uit 2017 en 2018. Zijn werk is nauw verbonden met de recente geschiedenis van Kosovo en de culturele en politieke spanningen in deze regio.

Meer informatie: https://www.friesmuseum.nl/

Museum Beelden aan zee, Scheveningen

Elmar Trenkwalder

15/10/2022 - 19/03/2023

In Tuin der Lusten roept de Oostenrijker Trenkwalder een barokke wereld op, waarin hij erotiek en architectuur vermengt. De vormentaal en uitbundigheid zijn verwant aan de barokarchitectuur die Oostenrijk een grote bloei kende. Trenkwalder creëert hierop een eigen, zinnelijke variant.

Meer informatie: http://beeldenaanzee.nl/

Oude Kerk Amsterdam

Ibrahim Mahama

15/11/2022 - 19/03/2023

De Oude Kerk in Amsterdam presenteert Garden of Scars, de eerste Nederlandse solopresentatie van de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Ruim achthonderd gedenkstenen worden in de kerk opgesteld, samengesteld uit afgietsels van Ghanese monumenten en de grafzerken in de Oude Kerk.

Meer informatie: http://deoudekerk.nl/

Beelden aan Zee, Den Haag

Tuin der Lusten

15/10/2022 - 19/03/2023

Monumentaal keramisch werk van de Oostenrijkse kunstenaar Elmar Trenkwalder is te zien in de grote zaal van Museum Beelden aan Zee. Zijn beeldtaal is uniek. Het is een heuse tuin van keramiek waarin de bezoeker kan verdwalen. Dat Trenkwalder aanvankelijk schilder wilde worden, is nauwelijks te zien, Net zo min als dat hij bij toeval het vak van beeldhouwer is gaan uitvoeren, in een tijd waarin klei en keramiek negatieve associaties hadden.

Meer informatie: https://beeldenaanzee.nl

De Domijnen, Sittard

Autopia

13/11/2022 - 02/04/2023

In zijn sculpturen en installaties belicht Olaf Mooij onze innige relatie met de auto en de gevolgen daarvan. Autopia toont zijn belangrijkste beelden en installaties. Sleutelwerk is The Temple of Doom, bestaande uit drie autocarrosserieën die een tempelachtige ruimte vormen, met ‘glas-in-lood’ raampjes van achterlichtjes. Een glazen cilinder gevuld met olie is het altaar.

Meer informatie: https://dedomijnen.nl

Kunsthal Helmond

Andre Roiter

01/10/2022 - 02/04/2023

Het maken van kunst is voor Andre Roiter een manier om ongrijpbare gevoelens als melancholie, angst en hoop in soms heldere en soms poëtische vormen te gieten. Hij gaat op intuïtieve wijze te werk. De ‘props’, driedimensionale objecten, die Roiter zelf maakt worden soms letterlijk verwerkt in zijn schilderijen. Kunsthal Helmond.

Meer informatie: https://museumhelmond.nl

Museum Weert

Telling Stories

18/11/2022 - 16/04/2023

De tentoonstelling vertelt verhalen van en over mensen uit alle windstreken. Niet de grote verhalen gemarkeerd door invloedrijke personen en belangrijke gebeurtenissen, maar kleine, vaak persoonlijke vertellingen staan centraal. In de korte en intieme videoportretten van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Fotograaf Rob Moorees maakte een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de Spaarnestad Photo archiefcollectie waaruit een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren komt en schreef hier boeiende columns bij.

Meer informatie: https://museumw.nl

Tropenmuseum, Amsterdam

Plastic Crush

05/11/2022 - 07/05/2023

De tentoonstelling Plastic Crush gaat over onze veranderende relatie met plastic. De droom dat plastic de wereld zou verbeteren, veranderde in een vrees voor een wereld overspoeld met plastic afval. De tentoonstelling laat de verschillende manieren zien waarop mensen overal ter wereld samenleven met plastic. Persoonlijke en lokale verhalen, objecten uit de collectie, hedendaagse kunst en plastic iconen worden gelinkt aan de wereldwijde systemen die plastic hebben geïntroduceerd en verspreid.

Meer informatie: https://tropenmusem.nl

Wereldmuseum Rotterdam

HAIR POWER

09/07/2022 - 08/05/2023

Een tentoonstelling over de kracht van haar, identiteit en schoonheidsidealen. Topstukken uit de museumcollectie gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars.

Meer informatie: wereldmuseum.nl

Verbeke Foundation, Kemzeke (B)

Gust Romijn

09/10/2022 - 13/05/2023

In 1922 werd Gust Romijn geboren. In een zeventig jaar werkzaam leven als kunstenaar doorloopt hij allerlei stijlen en technieken, altijd met veel diepgang en energie. Hij stort zich in zijn werk. Of het nu tekeningen, grafisch werk, beelden of installaties zijn, soms figuratief, meestal abstract, om zich dan even terug te trekken en weer met volle energie een nieuw avontuur aan te gaan. Leven en werk zijn één grote ontdekkingsreis voor hem. Ter ere van zijn honderdste geboortedag organiseert Verbeke een terugblik op zijn werk.

Meer informatie: https://verbekefoudation.com

Museum van de Geest, Outsider Art, Amsterdam

31553580

22/09/2022 - 30/08/2023

De tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. De tentoonstelling is één gestructureerd geheel, waarin je kunt ontsnappen aan de chaotische wereld daarbuiten. Je stapt in een enorm schema, waar je de werken ziet in één groot ordelijk rasterpatroon.

Meer informatie: https://museumvandegeest.nl