Nxt Museum, Amsterdam

Van Abbemuseum, Eindhoven

Sprengenpark, Apeldoorn

Agenda

Graag houden wij je op de hoogte van huidige en toekomstige beeldententoonstellingen in binnen- en buitenland. Dit kunnen solopresentaties of groepstentoonstellingen zijn, zowel in de openbare ruimte, in tuinen of bij presentatie-instellingen waaronder musea, gratis toegankelijk of betaald. Hieronder een beperkte selectie uit het tentoonstellingsaanbod. Een overzichtelijke en uitgebreide tentoonstellingsagenda verschijnt in iedere editie van Beeldenmagazine.

Museum Voorlinden

Alicja Kwade

09/03/2024 - 09/06/2024

Met haar sculpturen en installaties tart Alicja Kwade de grenzen van realiteit en perceptie. Ze gebruikt vaak alledaagse voorwerpen en speelt met de essentie van materialen. De kunstenaar overstijgt de traditionele artistieke normen en neemt je mee naar een wereld waar tijd, ruimte en materie met elkaar verweven zijn.

Meer informatie: https://voorlinden.nl

Noordbrabants Museum

Imagine Home

03/02/2024 - 22/06/2024

In Imagine Home geven hedendaagse kunstenaars uitdrukking aan hun ervaringen en zoektocht naar een thuisgevoel. De tentoonstelling verkent vraagstukken die nauw samenhangen met de persoonlijk beleefde verhalen van de kunstenaars en met de maatschappelijke en geopolitieke context waarin deze verhalen zich herhalen.

Meer informatie: https://hetnoordbrabantsmuseum.nl

Museum van de Geest

Laurence Aëgerter

22/06/2023 - 23/06/2024

In Museum van de Geest is de solotentoonstelling Epos van de Geest: op het kruispunt van zorg en geest van Laurence Aëgerter te zien. Hier wordt o.a. het monumentale wandkleed Epic of the Mind getoond. Dit werk - 38,5 bij 3 meter - is een eerbetoon aan de wonderbaarlijke menselijke geest met zijn rijkdom aan verbeeldingen en kwetsbaarheid.

Meer informatie: https://museumvandegeest.nl

Nxt Museum

Random International

27/09/2023 - 30/06/2024

Het Amsterdamse Nxt Museum toont werk van kunstenaarsduo Random International in de tentoonstelling Life in a Different Resolution. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van technologie, kunst, kunstmatige intelligentie, beweging en cognitieve gedragswetenschap. Zes werken zijn te zien, onder andere een 'Swarm Study', een van hun recente NFT drops: Life In Our Minds en een serie kleinere sculpturen.

Meer informatie: https://nxtmuseum.com

Stedelijk Museum

Marina Abramović

16/03/2024 - 14/07/2024

De eerste grote solotentoonstelling in Nederland van Marina Abramović, de godmother van de performancekunst, die in het begin van haar carrière werkte vanuit Amsterdam.

Meer informatie: https://stedelijk.nl

Singer Laren

Levi van Veluw

26/03/2024 - 25/08/2024

Wat begon als een bescheiden presentatie in het kader van de tweejaarlijkse Singerprijs, ontwikkelde zich tot de eerste grote museale overzichtstentoonstelling van Levi van Veluw: Labyrinth of memories. In zes zalen dwaalt de bezoeker door het wonderlijke oeuvre van Van Veluw, eindigend bij zijn nieuwste installatie; een 'obsessief’ en zaalvullend slotstuk.

Meer informatie: https://singerlaren.nl

Triënnale Brugge

Triënnale Brugge 2024

13/04/2024 - 01/09/2024

Twaalf (inter)nationale kunstenaars en architecten zijn voor Spaces of Possibility uitgenodigd om na te denken over de stad van morgen. Aan de hand van tijdelijke kunst- en architectuuringrepen reflecteren ze over nieuwe vormen van (her)gebruik en zoeken ze schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

Meer informatie: https://triennalebrugge.be

Prinsenhof

Pioniers in Keramiek

16/02/2024 - 08/09/2024

Museum Prinsenhof Delft presenteert de tentoonstelling Pioniers in Keramiek. Naast topstukken uit de collectie historisch aardewerk is werk te zien van 20 hedendaagse makers. Innovatie wordt ingegeven door maatschappelijke veranderingen. Aan de hand van actuele thema’s als duurzaamheid, lokaliteit en diversiteit nodigt dit uit om verbanden te ontdekken tussen toen en nu.

Meer informatie: https://prinsenhof-delft.nl

Gorcums Museum

Rondom PS

17/02/2024 - 08/09/2024

Het Gorcums Museum viert de 85e verjaardag van Peter Struycken, Nederlandse pionier op het gebied van het gebruik van computers in de beeldende kunst met de tentoonstelling Rondom PS. Te zien zijn o.a. plottertekeningen, fotoprints en gedigitaliseerde videotapes uit de jaren zeventig.

Meer informatie: https://gorcumsmuseum.nl

Belmonte Arboretum

Beelden op de Berg

01/06/2024 - 15/09/2024

Deze zomer vindt de twaalfde editie van Beelden op de Berg plaats in het Belmonte Arboretum in Wageningen. De tentoonstelling Heksenkruid. Decolonising Botany vestigt de aandacht op onderbelichte verhalen over gebruik en misbruik van planten, bomen en natuur vanuit een niet-Eurocentrisch perspectief.

Meer informatie: https://beeldenopdeberg.nl