Museum Beelden aan zee, Scheveningen

Fries Museum, Leeuwarden

Kunsthal Helmond

Agenda

Graag houden wij je op de hoogte van huidige en toekomstige beeldententoonstellingen in binnen- en buitenland. Dit kunnen solopresentaties of groepstentoonstellingen zijn, zowel in de openbare ruimte, in tuinen of bij presentatie-instellingen waaronder musea, gratis toegankelijk of betaald. Hieronder een beperkte selectie uit het tentoonstellingsaanbod. Een overzichtelijke en uitgebreide tentoonstellingsagenda verschijnt in iedere editie van Beeldenmagazine.

De Domijnen, Sittard

Autopia

13/11/2022 - 02/04/2023

In zijn sculpturen en installaties belicht Olaf Mooij onze innige relatie met de auto en de gevolgen daarvan. Autopia toont zijn belangrijkste beelden en installaties. Sleutelwerk is The Temple of Doom, bestaande uit drie autocarrosserieën die een tempelachtige ruimte vormen, met ‘glas-in-lood’ raampjes van achterlichtjes. Een glazen cilinder gevuld met olie is het altaar.

Meer informatie: https://dedomijnen.nl

Kunsthal Helmond

Andre Roiter

01/10/2022 - 02/04/2023

Het maken van kunst is voor Andre Roiter een manier om ongrijpbare gevoelens als melancholie, angst en hoop in soms heldere en soms poëtische vormen te gieten. Hij gaat op intuïtieve wijze te werk. De ‘props’, driedimensionale objecten, die Roiter zelf maakt worden soms letterlijk verwerkt in zijn schilderijen. Kunsthal Helmond.

Meer informatie: https://museumhelmond.nl

Museum Weert

Telling Stories

18/11/2022 - 16/04/2023

De tentoonstelling vertelt verhalen van en over mensen uit alle windstreken. Niet de grote verhalen gemarkeerd door invloedrijke personen en belangrijke gebeurtenissen, maar kleine, vaak persoonlijke vertellingen staan centraal. In de korte en intieme videoportretten van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Fotograaf Rob Moorees maakte een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de Spaarnestad Photo archiefcollectie waaruit een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren komt en schreef hier boeiende columns bij.

Meer informatie: https://museumw.nl

Tropenmuseum, Amsterdam

Plastic Crush

05/11/2022 - 07/05/2023

De tentoonstelling Plastic Crush gaat over onze veranderende relatie met plastic. De droom dat plastic de wereld zou verbeteren, veranderde in een vrees voor een wereld overspoeld met plastic afval. De tentoonstelling laat de verschillende manieren zien waarop mensen overal ter wereld samenleven met plastic. Persoonlijke en lokale verhalen, objecten uit de collectie, hedendaagse kunst en plastic iconen worden gelinkt aan de wereldwijde systemen die plastic hebben geïntroduceerd en verspreid.

Meer informatie: https://tropenmusem.nl

Kunsthal KAdE

Folkert de Jong

28/01/2023 - 07/05/2023

Levensgrote beeldengroepen gemaakt van Styrofoam en polyurethaanschuim vormen de kern van het 25-jarige oeuvre van Folkert de Jong. Met deze middelen schept De Jong complexe tableaux vivants van groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben.

Meer informatie: https://kunsthalkade.nl

Wereldmuseum Rotterdam

HAIR POWER

09/07/2022 - 08/05/2023

Een tentoonstelling over de kracht van haar, identiteit en schoonheidsidealen. Topstukken uit de museumcollectie gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars.

Meer informatie: wereldmuseum.nl

Verbeke Foundation, Kemzeke (B)

Gust Romijn

09/10/2022 - 13/05/2023

In 1922 werd Gust Romijn geboren. In een zeventig jaar werkzaam leven als kunstenaar doorloopt hij allerlei stijlen en technieken, altijd met veel diepgang en energie. Hij stort zich in zijn werk. Of het nu tekeningen, grafisch werk, beelden of installaties zijn, soms figuratief, meestal abstract, om zich dan even terug te trekken en weer met volle energie een nieuw avontuur aan te gaan. Leven en werk zijn één grote ontdekkingsreis voor hem. Ter ere van zijn honderdste geboortedag organiseert Verbeke een terugblik op zijn werk.

Meer informatie: https://verbekefoudation.com

Museum Rijswijk

Robbie Cornelissen en Karin van Dam

26/03/2023 - 11/06/2023

Karin van Dam en Robbie Cornelissen werkten in 2017 samen aan de tentoonstelling Kantelpunt#1 in de Cacaofabriek in Helmond. In 2019 kreeg deze samenwerking een vervolg op de Biënnale van Karachi in Pakistan. In Museum Rijswijk is dit jaar een volgend vervolg op deze samenwerking te zien.

Meer informatie: https://museumrijswijk.nl/

Museum Belvedère

Als de dood

11/02/2023 - 11/06/2023

De dood als einde van leven, als mysterie, als transitie naar volgende verschijningsvormen of als onderdeel van een natuurlijke cyclus. In Als de dood wordt het grote thema door uiteenlopende kunstenaars van verschillende kanten belicht. Tezamen vormen de kunstwerken een presentatie die aanzet tot overpeinzing en troost biedt in schoonheid.

Meer informatie: https://www.museumbelvedere.nl/

Museum van de Geest, Outsider Art, Amsterdam

31553580

22/09/2022 - 30/08/2023

De tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. De tentoonstelling is één gestructureerd geheel, waarin je kunt ontsnappen aan de chaotische wereld daarbuiten. Je stapt in een enorm schema, waar je de werken ziet in één groot ordelijk rasterpatroon.

Meer informatie: https://museumvandegeest.nl

Museum W

Frans Franciscus

12/05/2023 - 29/10/2023

In Museum W in Weert is een tentoonstelling met het werk van Frans Franciscus te zien. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit schilderijen, keramieke sculpturen en fotografie waarin een ‘bredere’ kijk op de mens wordt gevierd.

Meer informatie: https://www.museumw.nl/